01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Песента като осмислен живот

С големи концерти в Тервел и Добрич „С песните на Калинка Вълчева” бяха отбелязани 80 години житейски път и 60 години творческа дейност на народната певица, известна като славея на Добруджа. За юбилеите си Калинка Вълчева бе удостоена с отличието “Кристална лира”на Съюза на българските музикални и танцови дейци Тя получи специалната  награда за цялостно творчество на Съюза на музикалните и танцови дейцина “Кристално огърлие” за изключителен принос в развитието на българския музикален фолклор. 
„Народната песен е онази красива магия, която достига до сърцата на хората, онова мелодично откровение, което може да разчувства, да разплаче и да докосне  най-нежните струни на човешката душа. Тя е усещането за топлина. Вие сте от онези щастливци, орисани от съдбата да носят в себе си музиката, да запленяват и омайват с нейното очарование”, заяви кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов. На концерта в добруджанския град той връчи на Калинка Вълчева плакет от името на общината послучай юбилея.Поздравителен адрес  тя получи и от областния управител Здравко Здравков.
Пред публиката излязоха още носителите на специалната награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години – сред които Петя Панева и Мария Стефанова, Пресияна Леонидова и Йоана Лазарова. Участваха още дъщерята на Калинка Вълчева – Румяна Милушева, заедно с Петър Петров, който е ученик на голямата добруджанска певица, фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“-Тервел, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и др .
ДТ

Print Friendly, PDF & Email