18.06.2024

Певецът, изпял „кавър версия“ на „Моя страна, моя България“ заяви, че бил написал нова песен

Преди дни в Плевенския окръжен съд започна дело, свързано с авторското право. Синът на великия Емил Димитров съди самоук музикант от Кнежа. Преди половин година Кристофър Галовски, по прякор Фараона, направи кавър версия на песента „Моя страна, моя България“. Дни след като ориенталската версия набра популярност, Галовски заде въпроса: „Кой щеше да ме забележи, ако не бях го направил с песен?”. Скоро песента му беше свалена. А в България, законодателството се оказва доста строго, по отношение на авторството и правата върху музикално произведение.

„Тази песен е определяна от милиони българи за неофициален химн на България. Много хора ми се обадиха. Имаше идея около 70-80 души да подадат колективен иск за морални щети. Ужасно беше като изживяване, и то не заради този тип музика. Тя има своята красота, когато е направена хубаво, но не с тази песен. Това е поругаване”, коментира пред NOVA Емил Димитров – син. И добави, че е негов дълг да защити името на баща си. Заведеният иск е за 5000 лв. Освен това, ищецът настоява да се забрани изцяло изпълнението на кавър версията.

На заседанието на съда преди дни подсъдимият Кристофър Галовски не се яви в залата.

„Аз съм ангажиран човек. Имам три дечица и работя. Гледам да ги прехранвам. Беше важно да съм там, но бях и болен и не исках да застраша някого”, обясни изпълнителят.

Той отхвърля претенцията на Емил Димитров – син и твърди, че е сътворил и изпял нова песен, а не кавър версия.

„Твърдя, че моята песен е в размер 9/8, а другата е на 2/4. Това е коренно различна песен и ако някой има претенция за дело и съд, то това може да е Васил Андреев – авторът на текста. Но аз съм взел само една малка фраза – „моя страна”, другото е различно.

Въпреки вътрешната убеденост, че не е виновен, Кристофър отказвал да пее тази песен по участия.

Print Friendly, PDF & Email