04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Патриархът исказа съболезнования

Негово Светейшество българския патриарх Неофит изказа съболезнования след трагичния инцидент с автобус на магистрала „Струма“, в който пътуваха 53 души, граждани на Република Северна Македония.
„Загинаха наши братя и сестри, между които и деца, а седем души бяха ранени. Инцидентът отне свидни човешки животи, а семейства се облякоха в безутешна скръб“, посочи патриархът.
В съболезнователното си писмо Негово Светейшество казва:
„В тези тежки моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко… В седмицата, в която се молим за загиналите при пътнотранспортни произшествия, тази поредна трагедия ясно ни показва, че катастрофите и инцидентите по пътищата са вследствие на множество фактори. С отеческа загриженост се обръщаме към всички, които шофират да бъдат разумни и отговорни по пътя“, призовава патриарх Неофит.
„Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците! Отправяме молитва към Лекаря на душите и телата – Всемилостивия Господ Иисус Христос да укрепи душевно и телесно ранените, и скоро да се върнат при близките си! Изкаваме съболезнования към семействата на загиналите. Бог да им дарува всегдашно утешение!“, се казва още в адреса на патриарх Неофит.
Патриарх Неофит изрази и съболезнования по повод трагичния инцидент в Дома за възрастни хора в с. Рояк, който отне живота на девет души.
„Трагичната вест е ужасяваща“, казва Негово Светейшество в своя съболезнователен адрес. Това съобщиха от Отдела „Връзки с обществеността“ при Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.
„Загиналите човеци са на преклонна библейска възраст, за които духът е бодър, а плътта немощна. Този инцидент още веднъж ни показва като общество, че трябва да ценим родителите си, които са ни дали не само живот, но така също своята любов и загриженост. Нека проявим като общество по-голяма отговорност и загриженост към домовете със социална насоченост. Нека ги подпомогнем, за да осигурим един спокоен живот на нашите братя и сестри“, препоръчва Негово светейшество.
„Бог да прости и упокои душите на отишлите си от този свят загинали в пожара в дома за стари хора в град Варна! Господ да укрепи близките на загиналите и ги подкрепя в преодоляването на мъката. Вечна и блажена да бъде паметта им! С обич в Христа“, пише в съболезнователния си адрес българският патриарх Неофит.

Print Friendly, PDF & Email