29.11.2023

Парламентът ще заседава извънредно в петък

С 11 гласа „за“ и три „против“ Комисията по енергетика в парламента преодоля вчера ветото на президента на промените в Закона за енергетиката
Народното събрание ще заседава извънредно в петък – 27 октомври от 12:00 часа. Това се посочва на интернет страницата на парламента.
Според предварително обявения дневен ред депутатите ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г.
В дневния ред е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.
С 11 гласа „за“ и три „против“ Комисията по енергетика в парламента преодоля вчера ветото на президента на промените в Закона за енергетиката, приети от парламента на 5 октомври, които въвеждат либерализация на цените на тока и за битовите потребители.
Според президента приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълнoценна oценка на въздействието, както и не са направени необходимите модели и прогнози.
Парламентарната комисия по енергетика ще обсъди и промените, свързани с „Лукойл“. По предложение на председателя на комисията Делян Добрев, като втора точка беше включено първо четене на промяна в Закона за акциза и акцизните данъчни складове.
Промяната е предложена от Добрев и от Йордан Цонев от ДПС и предвижда да отпадне сегашното монополно положение на „Лукойл“ върху данъчните акцизни складове, в които се съхраняват горива.

Print Friendly, PDF & Email