16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Парламентът се отказа да вика Борисов, той обяви, че не иска да е президент

Ако няма подкрепа за проектокабинета на ГЕРБ ще върнем мандата в четвъртък или петък, категоричен беше премиерът в оставка

Народното събрание се отказа от искането си премиерът в оставка Бойко Борисов да се яви в парламента, както се настояваше миналата седмица, стана ясно вчера в началото на парламентарното заседание. Малко по-късно, при изписването си от болница министър-председателят в оставка Бойко Борисов изрично подчерта, че не възнамерява да се кандидатира за държавен глава на предстоящите президентски избори. Това той направи в свой пост в социалната мрежа Фейсбук.
Повод за изказването му беше да поясни по-ранно свое изказване, което медиите схванаха като заявка за участие в президентските избори. „Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!“, написа Борисов.
„Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх“, добави той.
„Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорни към държавата“, добави Борисов.
Ако ГЕРБ-СДС не срещнат подкрепа от „Има такъв народ“ или „Демократична България“, мандатът ще бъде върнат още четвъртък или петък.  Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ. 
Бойко Борисов е изписан от болница „Софиямед“. Той беше в лечебното заведение, където по спешност в понеделник му направиха операция на менискуса. Оттам премиерът направи изявление, като заяви, че няма как „така“ (визирайки здравословното си състояние – бел. ред.) да се яви в парламента. Той не мисли да се оттегля от партийните ангажименти.
Борисов отново подчерта, че е дал най-доброто от себе си, визирайки кандидатите за министри. И каза, че продължават преговорите. Той обяви преговорните екипи, които ще отидат при „Демократична България“ и „Има такъв народ“ днес и утре (вчера и днес бел. Ред.). 
При „Демократична България“ ще отидат Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов.
„Да видим какво „Демократична България“ не им харесват на тези хора“, заяви Борисов. „Много ми е странно как тази уж дясна партия, казвам уж, защото са леви, изведнъж започнаха да харесват и са готови без претенции за нищо да подкрепят Слави Трифонов“, каза той.
При „Има такъв народ“ преговорният екип ще бъде от Даниел Митов, Любен Дилов и Калин Вельов. „Да видим тези сценаристи. Да видим какво не харесват или какво не искат“, каза Борисов. Запитан как се е стигнало до влошаване на отношенията между него и Слави Трифонов, Борисов каза: „Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу“.
„Слави Трифонов не обича хората и каквито и протести да има, никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно. Не знам“, добави премиерът в оставка.
На въпрос дали Слави Трифонов ще успее да направи кабинет, той отговори, че „не е нито гадател, нито маг“.
„Ако Слави не направи с 165 депутата, а почнат да шикалкавят, това са бъзливци. Не са отговорни хора и всички купом ще тичат при „татко Румен“ да се „бие вместо тях“. Да видим“, добави още Борисов.
„На Слави на мястото щях много да се плаша. Ако не ти поставят никакви условия, значи, че ти готвят капан“, заяви още Борисов.
„Ако разговорите не бъдат ползотворни и не се стигне до правителство, ГЕРБ/СДС ще върнат мандата още тази седмица“, каза премиерът в оставка.
„Ако и утре не стане, следобед ще върнем мандата или в петък най-късно“, каза вчера Борисов.

Print Friendly, PDF & Email