04.10.2023

Парадът на 9 май показал, че Москва има проблеми с оборудването и комуникациите

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в сряда в последния си разузнавателен доклад, че вчерашният парад за Деня на победата в Москва на Червения площад е подчертал предизвикателствата, свързани с оборудването и стратегическите комуникации, пред които са изправени руските военни 15 месеца след началото на войната в Украйна.

Въпреки че над 8000 души участваха в парада, по-голямата част от състав представляваше „спомагателни, паравоенни сили и кадети от военни учебни заведения“. Единственият личен състав от бойните формирования на редовните сили бяха контингентите на железопътните войски и военната полиция.

Освен това единственият танк на парада беше ретро машината Т-34. Въпреки големите загуби в Украйна, Русия можеше да изпрати повече бронирани машини, посочва Министерството на отбраната в последния си доклад.

Британското военно разузнаване отбеляза, че въпреки че Москва е можела да покаже повече бронирани превозни средства въпреки значителните загуби, властите вероятно са се въздържали от това, за да „избегнат вътрешните критики относно приоритизирането на парадите пред бойните операции“.

Print Friendly, PDF & Email