18.07.2024

Папата призна – сексуалното удоволствие е дар от Бога

„Сексуалното удоволствие е дар от Бога, но католиците трябва да избягват порнографията“, заяви папа Франциск, съобщи „Гардиън“.

Понтификът направи тези бележки по време на катехизис, посветен на „порока на похотта“, по време на общата си аудиенция на площад „Свети Петър“.

„Сексуалното удоволствие е нещо, което трябва да се цени“, каза той, но то е подкопавано от порнографията, а удовлетворението без връзка може да породи форми на пристрастяване“, посочи светият отец.

„Трябва да защитаваме любовта“, заяви папата.

Франциск изглежда отговори на консервативните си критици, които миналата седмица се разгневиха, след като отново се появи книга с откровено сексуално съдържание, написана преди десетилетия от ръководителя на доктрината на Ватикана.

Излязлата от печат книга на Виктор Мануел Фернандес, аржентински кардинал, близък до Франциск, който вече е известен като автор на друга сексуално мотивирана книга, написана в младежките му години, включва глава, в която се описват разликите между мъжкия и женския оргазъм.

В отговор на по-новия скандал Фернандес, чието назначение на един от най-влиятелните постове във Ватикана беше критикувано от консервативните кардинали, заяви пред Crux: „Със сигурност не бих написал това сега“.

Print Friendly, PDF & Email