04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Папата предупреди за опасност от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Папа Франциск призова вчера за конкретни стъпки за край на войната в Украйна и за избягване на опасността от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ, предаде Ройтерс.
Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че неин екип инспектори ще посети окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала след няколко дни, ако преговорите за достъп приключат успешно.
Русия и Украйна многократно се обвиниха взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Най-голямата атомна централа в Европа попадна под руски контрол малко след началото на инвазията на 24 февруари. ООН призова зоната да бъде демилитаризирана, отбелязва Ройтерс.
„Надявам се, че ще бъдат направени конкретни стъпки, за да се сложи край на войната и да се предотврати опасността от ядрена катастрофа в Запорожката“ АЕЦ, заяви папата на традиционната си седмична обща аудиенция в сряда.
Тази седмица тя съвпадна в деня, когато Украйна отбелязва 31-ата годишнина от своята независимост от Съветския съюз и се навършват шест месеца от началото на руската инвазия в страната.
Главата на Римокатолическата църква осъди войните като ги нарече „безумие“ и спомена смъртта на Даря Дугина, дъщеря на известния руски ултранационалист Александър Дугин, която загина в колата си при бомбена експлозия край Москва в събота. „Невинните плащат заради войната, невинните“, каза той.

Print Friendly, PDF & Email