12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Папата предупреди за заплаха от антисемитизъм в Европа


Папа Франциск предупреди за „заплахата от антисемитизъм“ в Европа и извън нея в обръщение към християнски и еврейски лидери по време на кратко посещение в Унгария, където се срещна и с премиера по въпросите на миграцията Виктор Орбан.
„Мисля за заплахата от антисемитизъм, която все още дебне в Европа и другаде. Това е фитил, който не трябва да се оставя да бъде запален. И най-добрият начин да го обезвредим, е да работим заедно, позитивно и да насърчаваме единството“, каза понтифът, предаде БГНЕС като се позова на АФП.
Папа Франциск пристигна в Будапеща вчера, за да отслужи литургия, с поглед съсредоточен върху срещата му с антимиграционния унгарски премиер Виктор Орбан.
Главата на 1,3 милиарда католици ще има половинчасова среща с Орбан, придружен от унгарския президент Янош Адер, в големия Музей на изящните изкуства в Будапеща.
Самолетът на папата кацна малко преди 7:45 сутринта местно време, според репортер на АФП, пътуващ с понтифа. Посещението на понтифа ще закрие 52-ия международен евхаристиен конгрес. Седемчасовият му престой в Унгария с население 9,8 милиона души ще бъде последван веднага от официално посещение в по-малка съседка Словакия за повече от два дни.
Това е първото папско пътуване до Унгария след папа Йоан Павел II през 1996 г.

Print Friendly, PDF & Email