16.04.2024

Пак ЦИК ще определя състава на Районната избирателна комисия в Добрич

Този път партиите не се разбраха за зам.-председателите
Пак ЦИК ще определя състава на Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич, защото на консултациите при областния управител парламентарно представените в 48-ото Народно събрание партии и коалиции не се разбраха за зам.-председателите. РИК за предстоящите на 2 април избори за Народно събрание. РИК ще се състои от 13 членове – председател, двама зам.-председатели, секретар и ченове. „Квотите” са 4 – на коалиция „ГЕРБ-СДС”, 3 – на „Продължаваме промяната”, 2 -на ДПС, по 1 – на „Възраждане”, коалиция „БСП за България”, „Демократична България” и „Български възход”. Консултациите започнаха в изключитително диалогичен тон и се стигна до съгласие…., почти.
„Предлагаме за председател на РИК досегашният председател Цонка Велкова. Тя е провела последните четири предсрочни парламентарни избори в Добричка област и е гаранция за това, че ще бъдат организирани и проведени честни избори”, заяви Красимир Николов от „ГЕРБ-СДС”. „Предлагаме Петя Славова за зам.-председател, а Дарина Колева и Бранимир Вълчанов за членове”, каза Йорданка Костадинова от „Продължаваме промяната”. „Апелирам да проявим малко разум и да поставим началото на едни честни и спокойни избори. Това зависи от всички нас тук”, добави тя. „Така, както вървят нещата и на 3-4 месеца правим избори, ние, представителите на партиите, ще станем едно голямо и сплотено семейство. Предлагам да запазим досегашния ръководен състав на РИК. Ако не се стигне до съгласие, предлагаме Сюзан Рамис, секретар в досегашната РИК, за председател или секретар”, беше предложението на д-р Ердинч Хаджиев от ДПС. „За зам.-председател на РИК предлагаме Йорданка Йорданова. Поддържам мнението, че трябва да се запази досегашния състав на РИК”, съобщи решението на „Възраждане” Константина Петрова.От „Демократична България” /ДБ/ предложиха Диляна Радоева за член на комисията, добавиха, че нямат претенции към ръководните места.”Апелирам още сега да постигнем съгласие за РИК и да покажем, че политическите партии в Добричка област осъзнават ясно отговорността, която носят”, каза още Милена Керанова от ДБ. От коалиция „БСП за България” Стоян Люцканов, областен координатор на БСП, предложи Руслава Гавраилова, член на РИК няколко пъти, за зам.-председател. От „Български възход” поискаха зам.-председателското място. Съобщи го Диана Далакланска, като заяви, че е упълномощен представител на коалицията. Преди тя е била член на РИК от ИТН.
Така, при консултациите, бяха предложени 4 номинации – от „Продължаваме промяната”, „Възраждане”, БСП и „Български възход”, за двете зам.-председателски места. В предишната РИК зам.-председателите са били от „Продължаваме промяната”и „Възраждане”. Стигна се до 5-минутна почивка, обявена от зам-областния управител Атанас Дучев. Представителите на партиите и коалициите не отстъпиха от предложенията си. Така отново ЦИК ще определи състава на РИК в Осми Добрички многомандатен изборен район, където на 2 април ще се избират 5-има народни представители, вместо досегашните 6.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email