04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пак спряха блок на Запорожката АЕЦ

Пети енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала отново е бил изключен, след като са сработили системите за безопасност. По първоначални данни, повредена е линията на резервното захранване. Русия заяви, че украинските сили са обстрелвали с гаубици района на град Енергодар, до който се намира централата, като петима души са били ранени.
От украинска страна се твърди, че група руски хеликоптери К-52 са нанесли удари срещу жилищни квартали, а руски минометен удар е попаднал съвсем близо до атомната централа. Според руското министерство на отбраната, хеликоптерната атака е била предприета за елиминиране на украинска диверсионна група, чиято задача била да превземе централата.
Конвоят на Международната агенция за атомна енергия, който пътува към Запорожката атомна електроцентрала спря на около 20 километра от фронтовата линия заради активните бойни действия.
При отпътуването от град Запорожие, генералният директор на агенцията Рафаел Гроси каза, че мисията е изключително важна и трябва да продължи въпреки риска и добави:
„Ще започнем веднага оценката на състоянието на централата. Ще се свържем и консултираме с персонала там. Аз ще преценя възможността за установяване на постоянно присъствие на МААЕ в централата, което е крайно необходимо за стабилизиране на ситуацията“.
Международните експерти трябва да проверят физическата защита и ядрена сигурност на обекта и дали е гарантирано неразпространението на ядрени материали. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия прави всичко възможно, за да осигури нормалната работа на централата и успешното провеждане на международната инспекция.

Print Friendly, PDF & Email