05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пак се събраха за 46-и път

Новото Народно събрание положи клетва, започна работа и избра за председател отново Ива Митева и нейни заместници

За 46-и път се събра българското Народно събрание. Вчера новият парламент се закле в старата си сграда и си избра председател и негови заместници. Първото заседание бе председателствано по традиция от най-възрастният народен представител – отново Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Под нейно председателство депутатите положиха клетва и си избраха отново за председател Ива Митева от ИТН, както и нейни заместници.
С обща снимка пред сградата на парламента завърши първото заседание на 46-ото Народно събрание. В предходния парламент традиционната фотография не беше направена.
От общата снимка обаче отсъстваха депутатите от ГЕРБ-СДС. От парламентарната група заявиха за DarikNews.bg, че решението да не се снимат с колегите си е взето спонтанно. „Не можем да застанем и да се снимаме до хора, които ни наричат мутри“, обясниха от там.
По време на изказването си при откриването на 46-ото НС председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, обяви, че те ще са в ролята на опозиция.
Въпреки присъствието на председателя на Народното събрание Ива Митева най-отпред на снимката, групата на ИТН също отсъства от общата фотография.
Малко преди това тя обяви намерение да предложи отмяна на лятната ваканция на депутатите. Тя припомни, че и при срещите и с избирателите е заявявала нееднократно, че ИТН ще внесе такова предложение. „На Председателски съвет ще поставя въпроса за отмяната на лятната ваканция. След като толкова дълго време нямаше парламент, не е редно народните представители да гласуват такава, но отново е въпрос на приемане на решение“, заяви още Ива Митева.

Print Friendly, PDF & Email