02.10.2023

Падна забраната за внос на украинско зърно

Министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че ще се завиши контролът на всички украински стоки

От днес отпада забраната за внос на украински зърнени продукти, реши Народното събрание.

Депутатите одобриха предложения текст от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

Още в началото на парламентарната дискусия ресорният министър Кирил Вътев заяви, че ще се завиши контролът на всички украински стоки.

Министърът на земеделието Кирил Вътев призна, че в срещи с представители на така наречените фронтови държави на няколко пъти е защитавал удължаването на забраната за внос на украинската зърнена продукция, но на последното заседание на Министерския съвет са представени макроикономически данни в подкрепа на обратната позиция.

В сряда правителството изнесе данни, според които към момента България е изгубила 146 милиона лева само от пропуснато ДДС заради забраната на вноса и би губила по нови 40 милиона месечно при потенциалното удължаване на тази забрана.

От парламентарната трибуна министър Вътев, който бе подложен на доста обидни реплики, още в първото си изказване заяви намерение за по-сериозен контрол на украинската продукция:

„Като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали плюс останалите, които си вървят досега от гледна точка на пестициди, хербициди и така нататък“.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че вносът на украинско зърно няма отношение към цената на хляба в България, каквито аргументи използват управляващите.

„Нашите експерти сравниха цените за тези два периода на хляб, хлебни продукти и така нататък никаква промяна и при внос, и при забрана на внос едно и също“.

Според Десислава Танева от ГЕРБ-СДС решението няма отношение към европейските правила, тъй като така или иначе от утре забраната на ниво Брюксел отпада.

Остри реплики бяха отправени от депутати от „Има такъв народ“ и от „Възраждане“, на които Кирил Вътев отговори така:

„Никой не е по голям от хляба. Нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания“.

Print Friendly, PDF & Email