18.06.2024

Очаква се стачката на железниците в Германия да засегне милиони граждани на републиката

Машинистите в Германия започнаха ефективни протести действия, след като синдикатът им отхвърли предложенията на германските железници час преди началото на стачката.

Стачката на влаковете в Германия е в ход от 2 часа сутринта вчера. Според профсъюза на машинистите железницата не е готова да преговаря по две от основните искания на синдиката. Колективен трудов договор и за диспечерите и постепенно намаляване на седмичното работно време при работа на смени от 38 на 35 часа седмично с пълно компенсиране на заплащането. Клаус Веселски заяви:

„Работодателят трябва да съумее да привлече повече хора, които са готови да работят 24 часа в денонощието. Имаме проблем с кадрите, от 10 години няма достатъчно хора, които искат да стават машинисти. Това е шокиращата новина“

Настоящата стачка може да отбележи рекордна продължителност за железницата. Въпреки това профсъюзът често е обявявала стачки с продължителност няколко дни и в предишни кръгове на колективното договаряне, които са били само малко по-кратки. През 2021 г. синдикатът стачкува в продължение на пет дни, през 2015 г. – веднъж в продължение на шест дни, но като цяло железницата е един от секторите, в които има доста малко стачни дни. Тъй като обаче по данни на компанията средно над 10 милиона души използват железопътните услуги всеки ден, стачката там е по-забележима, поне за по-голямата част от населението.

Print Friendly, PDF & Email