27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Очаквано депутатите се скараха за промените в Изборния кодекс

Заявяваме, че сме готови да поемем управлението на страната с втория мандат в коалиция с „Демократична България“, заяви в декларация Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“
Със скандал започна вчера гледането на втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.
Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.
От ПП обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента и блокираха трибуната на НС. Преди това Мирослав Иванов от ПП направи процедурно предложение за разместване на дневния ред, което обаче Цонев не подложи на гласуване с аргумента, че е започнало разглеждането на точката за Изборния кодекс.
След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от заседанието на парламента.
„Трябва да се спазват правилата“, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.
Цонев, обаче, разпореди да започнат изказвания по законопроекта.
„Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо“, заяви Цонев.
Стою Стоев от ПП отправи предложение към Цонев: „Вие самите да преразгледате наказанието на Ананиев, защото ако продължите така, няма как да имаме конструктивен диалог относно Изборния кодекс. Предлагаме отлагане на разглеждането на промените по ИК за следващо заседание на НС“. Предложението му за отлагане на разглеждането на законопроекта не бе прието със „121“ гласа против и 98 „за“.
Мустафа Карадайъ от ДПС пък предложи обсъждането да е веднага, защото пет от седем партии са дали своето съгласие. „ПП вървят от зле на по-зле, нека всеки един да изложи своите аргументи, както е редът за работа на НС“, уточни Карадайъ.
Асен Василев от ПП поиска отстраняването на Карадайъ за обида на 500 000 граждани. „За разлика от вас аз прекарах 18 часа в Правна комисия, където се направиха безобразни промени в ИК, а вие не бяхте там“, подчерта Василев.
След многократни призиви от страна на ПП председателстващият Цонев все пак отмени наказанието с изгонване на Ананиев.
Заявяваме, че сме готови да поемем управлението на страната с втория мандат в коалиция с „Демократична България“, само със 73 депутати. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“. В декларацията се посочва, че са готови да предложат правителство при определени условия, като първото от тях е оттегляне на спорните промени в Изборния кодекс. Днес кодексът бе вкаран за разглеждане на второ четене в пленарна зала със 124 гласа „за“.
„За да поемем в тази тежка ситуация държавата, има няколко критични предпоставки – ако те не бъдат изпълнени, няма да имаме друг избор, освен да върнем втория мандат неизпълнен. Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство и постигане на исторически напредък за България, нека да излязат тук и да го признаят,“ заяви Гюров.
„Не смятаме да влизаме в задкулисни договорки, нито да преговаряме в тъмни стаи, ето защо всички предпоставки трябва да се случат пред очите на българските граждани в парламента“, каза Гюров.
Сред приоритетите Гюров открои и влизане в Еврозоната и в Шенген, приемане на социален пакет, който да обхваща минималната работна заплата, заплатите на лекарите, учителите и продължаване на политиката по увеличаване на пенсиите. „Това е единственият начин за намаляване на неравенството в България, запазване на текущите данъци и данъчни ставки, приемане на бизнес пакет за облекчаване на административната тежест на бизнеса, които са част от плана за управление на правителство с втория мандат“, се посочва в декларацията.
Сред приоритетите в декларацията се посочват приемане на първо четене на промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, ограничаване правомощията на прокуратурата до рамките им съгласно Конституцията, възможност за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство, приемане на декларацията за внасяне на Закон за бюджета за 2023 г. при залагане на максимум три процента дефицит.

Print Friendly, PDF & Email