19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

От 1 октомври актуализират всички пенсии

За пенсионерите под линията на бедността ще се сложи добавка, обеща правителството
От 1 октомври е заложена актуализация на всички пенсии. Това обяви след правителственото заседание служебният министър на финансите Асен Василев.
По думите му минималната пенсия става от 300 на 340 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева.
„Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия се вдига от 158 на 170 лв. Освен това се слага добавка за пенсионери под линията на бедността, която в момента е 369 лева“, обясни министърът.
Асен Василев заяви още, че ако този пакет бъде приет, то в България няма да има пенсионери, които да живеят под линията на бедност. По думите му в момента 43% от пенсионираните хора у нас са под тази линия.
За 1 септември са заложени 50-те лева, които да момента се изплащат, поясни още министърът. След вдигането на пенсиите е предвидено добавката да остане за постоянно, но като бъде инкорпорирана в размера на увеличението, обясни малко по-късно Гълъб Донев, социален министър в служебното правителство.
За да може доходите на 431 хил. пенсионери да надхвърлят линията на бедност от 369 лв., те ще получават допълнителни добавки. Те обаче ще се дават при определени условия. Едно от тях е хората да са над 65 г., както и други критерии сред които да нямат собственост многостаен апартамент например. Добавка „бедност“ няма да получават и на работещи пенсионери или такива, които имат други доходи.
Пенсионерите те ще трябва да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане, за да може да им се направи оценка.

Print Friendly, PDF & Email