23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

От септември читалище „Йордан Йовков” ще посреща в реновирана сграда

„Следващата учебна година читалището ще посреща в реновирана сграда. Избран е изпълнител на обществената поръчка за ремонта, сключен е договор с фирмата-изпълнител.Документите са предадени за проверка на Националния доверителен екофонд, който ще отпусне безвъзмездни средства. За ремонта на сградата се говори вече десет години, но той реално започва”, заяви новият стар председател на читалище „Йордан Йовков” в Добрич Божанка Вуцова. Тя беше преизбрана за председател на общото отчетно-изборно събрание, което се проведе миналия петък. Беше избрано и ново читалищно настоятелство в състав – Иван Иванов – адвокат, Звезделина Иванова – изп. директор на „Добрички панаир”-Добрич, Драгомил Георгиев – учител, Галин Вълков – бизнесмен, Петър Петров – бизнесмен, Георги Илиев – строителен предприемач-пенсионер, и Божанка Вуцова. В новоизбраната проверителна комисия членове са Иванка Желева, Наталия Петрова, Галин Ненов.
По инициатива на читалището се възроди секцията в Добрич на Общобългарския комитет „Васил Левски”, която развива разнообразна дейност. Не отстъпва по иницативи и центърът „Млад възрожденец”, който работи с деца от 6 до 12 години. Читалището работи активно и с хора с увреждания, пенсионери, млади хора, деца и ученици от етнически общности.От новото настоятелство, в което има и „стари” членове, уверяват, че ще развиват нови дейности, съобразени с динамиката на делника и предизвикателствата на различните поколения.
„Читалището разполага с административна сграда със застроена площ 1458 кв.м, разгърнатата площ е 4467 кв. м. На нея са разположени 8 зали, от които 2 преходни и 22 кабинета. Културната институция има филиал на ул. „Армейска”1 и 50 дка земеделска земя. Субсидираната численост е средно 31,5 щатни бройки, утвърдени от Министерството на културата. Извършени са досега основен ремонт на компрометиран покрив на зала „Фоайе”, частични ремонти на течове на покрива на 4-ти и 5-и етаж, на коридори, подмяна на подови настилки на 2 кабинета”, се казва в отчета на читалищното настоятелство за 2021-2022. г. През този период са открити нови класове в музикалната школа – по акердеон, гайда и кавал и народно пеене. В езиковата школа са открити курсове по испански и португалски език.Клубовете „Път към мъдростта” и „Кабала” се обединиха в клуб „Осем”. За година над 4000 граждани посещават „културните продукти и услуги” на читалището. 750 са годишно посетителите в библиотеката с фонд от 182 295 книги, а посещенията в нея са около 4300. Заеманата литература е около 10 300 броя. Над 20 за година са събитията, представящи книги, включващи анкети, презентации, литературни часове и др. Продължават дарителските кампании – „Подари си книга”, „Бъди читател, спечели книга”, на пощенски картички и др. Най-многобройните класове са в школата по изобразително изкуство с класове по графика, живопис, керамика и др. Театралната школа „Зорница” традиционно подготвя по няколко спектакла годишно. Фолклорната школа „Хорце” е предпочитана от децата.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email