07.12.2023

„От Добруджа до Котел и обратно” е новият авторски проект на народната певица Галина Дурмушлийска

„Обичам да се връщам в Добруджа, всяко връщане ме зарежда с впечатления, които след това ме карат да мисля. Виждам мои приятели и познати променени, това се отнася естествено и за мен”, каза на Фестивала на занаятите и изкуствата народната певица Галина Дурмушлийска, която беше негов специален гост. За откриването на фестивала тя пристигна на центъра на Добрич с файтон и запя насред събралите се граждани, които й пригласяха.
„Фестивалът е среща между много и различни хора, освен щандовете със занаятите, трябва да има и музика, и място за замезване. Приятно ми е всяка година да срещам с много хора на такъв форум, за това и с удоволствие съм тук”, добавя тя.
Дурмушлийска обяснява, че в Котел живее в една къща, а в друга къща за гости развива културен бизнес.
„От Добруджа до Котел и обратно” е новият й авторски проект , съобщи тя на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич. Тя е родом от Добричко, живее от 20-ина години в Котел. „Открих, че много от песните, които пеем в Добруджа, ги има като първообраз в Котел и района. Моят колега Цветан Цонев, с когото правихме проекта, внезапно почина, но и в негова памет смятам да го довърша с добруджански музиканти”, разказва тя. Проектът съдържа песни, в които в Добруджа се пее за Котел и обратно – в Котелско за Добруджа. Това не е случайно, тъй като много от овчарите в Котелско са се преселили през годините на турското робство в Добруджа, напомнят историци. „Този проект буквално ме е обсебил, защото мисля, че това ще са последните записи, които ще правя”, добавя певицата.
„Занимавам се активно с преподавателска дейност, имам ученици от цял свят. Последната ми ученичка дойде от Австралия. За жалост, повечето от тях са чужденци, отколкото българи.Интерес проявяват най-вече българи, които живеят трайно в чужбина”, казва Дурмушлийска. Тя ги учи да пеят в автентична българска атмосфера в къща за гости в Котел. „Когато човек е потопен в обстановката, всичко става по-разбираемо. За съжаление, все повече ми се налага да обяснявам за какво пея. Това означава, че се отдалечаваме от традиционната блъгарска история. Мисля че, моята дейност е именно тази – да дам душа на песента”, добавя тя. ДТ

Print Friendly, PDF & Email