05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

От БСП искат задължително разговори с „Газпром“, Борисов критикува ПП и ДБ

Защо газонаходището във Варна – Галата, не стана газохранилище, защо в Чирен по времето на ГЕРБ не се направиха всички инвестиции, попита социалистът Борислав Гуцанов
„Дадохме ясна и категорична позиция, че се задава криза с газа още през април. Позицията ни бе ясна и последователна – трябва да се стигне до преговори с „Газпром“, да се стигне до доставки на газ от компании, които дават най-сигурни доставки на най-достъпни цени. Тъй като има 28 хиляди фирми в България, които ползват газ – това са 250 хиляди работни места, свързано с това производство, освен това топлофикациите на милиони български граждани. Сега може да се стигне до доставки, може да не е от „Газпром“, но те не могат да бъдат изключени от търговски преговори, които трябва да проведем. Това заяви Борислав Гуцанов от БСП по отношение на казуса с „Газпром“.
Трябват задължителни разговори с „Газпром“, смята още той.
„Защо газонаходището във Варна – Галата, не стана газохранилище, а беше затопено по тяхно време. Защо в Чирен по времето на ГЕРБ не се направиха всички инвестиции, така че от 900 млн. да стане на 1 млрд. и 800 млн.“, заяви Гуцанов. „Само двете неща да бяха направили, щяхме да имаме за близо година резерв на газ“, смята още той.
Бойко Борисов критикува остро „Продължаваме Промяната и „Демократична България“ заради позициите им по отношение на „Газпром“.
На „Демократична България“ им трябваше няколко месеца, за да разберат за какво става въпрос, заяви Борисов.
Ние много се зарадвахме, когато Асен Василев каза, че България никога повече няма да преговаря с „Газпром“. Но на 14 август 2022 г. той казва „Ако „Газпром“ могат да продадат евтин газ – защо не“. Разликата между двете му изказвания е само два месеца, отбеляза лидерът на ГЕРБ.
„Уважаеми Христо Иванов, промяната доведе до хаос и разруха“, каза Борисов.
Ежедневно се оплитат в лъжите си, смята той и подплати тезата си с цитати на Кирил Петков от медиите.
Според Борисов кабинетът „Петков“ е оставил най-важното нещо за държавата – газа, на служебното правителство.
Защо колегите от ДБ спряха да говорят за Лукойл?, пита Борисов. В декларацията им освен „Газпром“, трябва да фигурира и Лукойл, смята той. Защо има двоен аршин?
Къде е решението на Министерския съвет, с което те резервират капацитет, за да докарат 7 танкера?, пита още Борисов. „С постановление еди кое си вие резервирате ли танкери, резервирахте ли както казва Кирил Петков паркинг? Или искате танкерът да мине и да му източите газа. Това са състави на престъпление и понеже разследващо е вътрешното министерство, се надявам след чадърът от Бойко Рашков да бъдат зададени всичките тези въпроси. Те бяха много гласовити в обясненията и са направили куп самопризнания. Но всичко това се сипе върху обществото. Служебното правителство незабавно трябва да резервира слотове за 2023 години“, смята Борисов.
В политиката е като във футбола – има можещи и неможещи, обясни Борисов.
Борисов изрази мнение, че вотът с машини се манипулира „Те със софтуера ни взеха изборите“, заяви той.
Ние просто знаем как се решават кризи. В този сложен свят не виждам кой друг ще се оправи. Нека българите да си спомнят времената, когато Макрон, Ердоган, Ципрас, Вучич и други почиваха във Варна, заключи Борисов.

Print Friendly, PDF & Email