23.07.2024

Отново посегнаха на скулптурата на Коперник

Ново посегателството срещу скулптурата на Николай Коперник във Варна. За поредната вандалска проява съобщиха от Обсерваторията в морската столица.
Премахната е сферата, символизира хелиоцентричния строеж на Вселената, която ученият държи в дясната си ръка. Повредена е и другата ръка на статуята.
„В годината, когато отбелязваме 550-годишнината от рождението на знаменития полски астроном Николай Коперник, бе извършен вандалски опит за разрушаване на неговата статуя, намираща се до Варненската обсерватория, която носи името на великия учен“, посочват от НАОП „Николай Коперник“.
Статуята е създадена от скулптора проф. Любомир Далчев през 1968 г. По признание на полски астрономи тя е най-красивата от всички статуи на Коперник в света.
„Колективът на Обсерваторията е крайно възмутен от вандалския акт и се надява на съдействието на органите на реда, както и на гражданите на град Варна, за своевременното откриване на извършителите.“
Камера е запечатала момента на посегателството. Според данните от нея вандалският акт е осъществен малко след 21.30 ч. на 14 октомври, събота.

Print Friendly, PDF & Email