22.07.2024

Отново “Доблест и слава” през септември

Община Шумен възстановява историческия фестивал “Доблест и слава”, чието последно издание беше през 2019 година. В администрацията подготвят богат културен календар до края на годината.
Акцентите в културния календар на община Шумен за февруари са 14 февруари – Трифон Зарезан и честванията на 185 години от рождението на възрожденеца Илия Рашков Блъсков. Отбелязването на 151 години от обесването на Васил Левски на 19 февруари с военен ритуал и факелно шествие вечерта на предходния ден.
”Освен ритуалните мероприятия ще има и концерт, който ще бъде в Драматично куклен театър ”Васил Друмев”, каза проф. Светла Станкова, зам.-кмет по образование и култура.
Работи се и по традиционните събития през годината, сред които е възстановяването на впечатляващия международен фестивал “Доблест и слава” на Шуменската крепост. Нейното последно издание беше през 2019 година.
”Това е едно от събитията, което наистина гълта един много голям финансов ресурс. Освен този финансов ресурс е и много мащабна организация. Знаете, че в участието на последното издание, това се случи 2019 година, в терените зад стария град зад крепостта участваха различни формации и патриотични организации от други държави. Предстои разговор и покана на тези организации, предстои разговор и с патриотичните организации в Шумен”, разказа Ивайло Цанев, гл. експерт в Община Шумен.
Биеналето по скулптура тази година ще е с името “Оттука започва България”, а авторите ще интерпретират създателите на държавата ни. Творците ще са 8, ще работят на Шуменското плато, а произведенията им ще бъдат разположени за постоянно в алеята на парк “Кьошковете”.
”Когато отидохме да уговаряме камъка, блоковете бяха големи тонове, след това те се разцепват на по-малки парчета спрямо участниците. Може би е 2-3 тона единият блок. Изключително тежка е работата на скулптурите. Работи се с машини, които те си носят. В рамките на 10 дни те оформят. Няма как да бъде цялостна изработката. Това е на пленерно ниво, да бъде някаква статуя”, обясни Даниела Вичева, ст. експерт в Община Шумен.
По същото време, през лятото, ще е се проведе и пленерът по фотография, за да бъде заснет процесът на работа по скулптурите. Престижният международния конкурс “Панчо Владигеров” обаче няма да се състои и тази година.
”Помъчихме се да направим връзка с Фондация “Панчо Владигеров”, но не успяхме, така че тази година не се предвижда. Надяваме се конкурсът да се възстанови в последващите години, като се запази същият статут”, разясни Ивайло Цанев, гл. експерт в Община Шумен.
Запазват се и фолклорният фестивал “Шумла”, който тази година ще е с международно участие, както и международният форум “Друмеви театрални празници”. тв. Шумен

Print Friendly, PDF & Email