27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Откриват барелеф на ген. Иван Колев в Тервел

На 2 септември от 17,30 часа в Тервел, ще бъде официално открита паметна плоча-барелеф на ген. Иван Колев – предводител на Първа конна дивизия по времето на Първата световна война през 2016 г.
Поставянето на плочата е одобрено с решение на Общински съвет Тервел. Инициативата за поставянето на паметна плоча на ген. Колев е на Костадин Станчев и Веселин Луков. Барелефът е дело на скулптура Христо Илиев. Плочата ще бъде с размери 110/55/2,5 см. , изработена от полимербетон. Надписът гласи: „В памет на ген. Иван Колев и неговата І-ва конна дивизия, възвърнала Куртбунар /днес Тервел/- първото освободено селище по време на Добруджанската епопея- 02.09.1916 т.“. На откриването на паметника са поканени Областният управител на Добрич Здравко Здравков, Министърът на отбраната Димитър Стоянов, гл. експерт „Военни паметници“ в МО – Радослав Симеонов.
В дните от 2 до 4 септември в Тервел е дислоциран щабът, който управлява военните действия за отблъскване на румънските войски и техните съюзници. На 2 септември е освободен Куртбунар, тогава Тервел, а на 3 септември се провежда битката при Кочмар-Карапелит, с което се поставя победния щурм на българската армия при т.нар. Добруджанска епопея.

Print Friendly, PDF & Email