27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Отделянето на знаковата Мадара от Шумен остава за следваща сесия

Съветници обвиниха селския кмет, че организирал реферундум заради личното си его

Искането за провеждане на референдум с. Мадара да се отдели от Община Шумен и да премине към съседната Каспичан не събра достатъчна подкрепа на сесията на Общинския съвет и според Правилника влиза за разглеждане на следващото заседание. „За“ гласуваха 11 съветници, 10 „против“ и 19 се въздържаха.
Бурен дебат по темата предшества гласуването. Заседанието бе проведено в онлайн формат.
Според кмета на селото Неделчо Неделчев мотивът за искането е финансова независимост и възможност за участие в проекти с европейско финансиране. Той се жалва, че усетил нежелание в постоянните комисии за референдум по такъв важен въпрос да се състои. Неделчев намекна за водене на „сегрегационна политика“ спрямо населеното място.
Бившият кмет на Шумен Красимир Костов , сега общински съветник, бе категоричен, че селото е знаково за България с“Мадарския конник“ и не е редно да се отделя от голямата община. Той предложи веднага след премахване на противоепидемичните мерки общински съветници да се срещнат с жители на Мадара и да им се обясни, че те са били заблудени. Ексградоначалникът бе краен и обвини селския управник , че манипулира хората с неистини. Използвана бе максимата „Луд умора няма“ с уточнението, че не отнася за Неделчев.
Съветникът от ГЕРБ Камен Андонов е убеден, че исканията на кмета и на жителите на селото „не са едно и също нещо“. Той е впечатлен, че до днес никой от местните не е взел отношение относно провеждането на допитването. Има съмнения, че в организираната подписка присъстват хора, които изобщо нямат място там.
Андонов изрази упрек към кмета и го попита в прав текст“Защо не е разяснил на хората, че ако преминат към по-малката община ще трябва да си сменят документите за самоличност, което е свързано със значителни финансови средства, особено за пенсионерите?“
„Общинският съвет в Шумен изпадна в ситуация да бъде изнудван от кмета на Мадара. Нека той да обясни на хората си, че като се разболеят от тел.112 ще им изпратят линейка от Каспичан, а не от голямата болница в областния град и освен това до Каспичан няма редовен транспорт“, заяви инж. Максим Иванов, бивш кмет на Шумен.
Според колегата му от БСП инж. Иван Йонков някой ще се възползва с механизмът референдум. Той не е убеден, че хората са информирани по искането допитване. Съветникът намекна за изкуствено създаден проблем.
По думите на бившия шеф на ОбС проф. Борислав Беджев събирането на подписи в селото било инициирано и организирано с една цел“ за получаване на повече финанси“.
„Илюзия е, че след евентуално отделяне от Шумен ще потекат едни големи пари“, коментират други съветници.
„Община Шумен винаги е давала много по-вече средства за малките населени места. Неделчев е най-обгрижваният кмет от всички 26 населени места. От една година администрацията е търсила диалог с жителите на Мадара“, заяви шуменският градоначалник Любомир Христов.
Ние даваме справки по искания на Неделчев до Специализирана прокуратура, КПКОНПИ. Идваха от ДФК да ни правят ревизии по негови докладни, съобщи още той. Документацията била събрана в два кашона.
По думите му шуменската администрация била като боксова круша.
Той попита кмета на Мадара дали за една година е предложил някаква идея за развитието на селото.
А заради личното си его Неделчев искал да проведе референдум.
„Не референдум, а идеи, по които да работим съвместно“, обобщи Христов.
20 съветници гласуваха в подкрепа на докладна на съветник от БСП да бъде предложено на кмета като работодател да прекрати предсрочно трудовия договор на директора на Телевизия Шумен и да бъде организиран нов конкурс. Нямаше против. 16 се въздържаха.

Print Friendly, PDF & Email