09.06.2023

.

Отварят пещера „Бисерна“ за посещения от 10 април

Тази година пещера „Бисерна“ ще бъде отворена за посещения от 10 април, съобщиха от пресцентъра на ПП „Шуменско плато“.
Работното време ще е от сряда до неделя включително, като почивни дни ще са понеделник и вторник. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. , а в празничните и почивните дни групи ще се приемат съответно от 10 ч., 11.30 ч., 13 ч. и 15 ч.Влизането ще става само при предварително записване в дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на тел.054/ 800 765.
До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Указателни табели са поставени по всички маршрути.
Маршрутът вътре в пещера „Бисерна“ е дълъг около 800 метра в едната посока. Температурата е 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.
Пещера „Бисерна“ не се отваря целогодишно за посещения заради прилепите, които я обитават и чието защитено местообитание е тя.

Print Friendly, PDF & Email