30.05.2024

Отварят пещера „Бисерна“ за посещения от 10 април

Тази година пещера „Бисерна“ ще бъде отворена за посещения от 10 април, съобщиха от пресцентъра на ПП „Шуменско плато“.
Работното време ще е от сряда до неделя включително, като почивни дни ще са понеделник и вторник. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. , а в празничните и почивните дни групи ще се приемат съответно от 10 ч., 11.30 ч., 13 ч. и 15 ч.Влизането ще става само при предварително записване в дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на тел.054/ 800 765.
До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Указателни табели са поставени по всички маршрути.
Маршрутът вътре в пещера „Бисерна“ е дълъг около 800 метра в едната посока. Температурата е 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.
Пещера „Бисерна“ не се отваря целогодишно за посещения заради прилепите, които я обитават и чието защитено местообитание е тя.

Print Friendly, PDF & Email