31.05.2024

Отбелязват Празника на българските архивисти във Варна с конкурс и изложба

Държавен архив – Варна кани всички жители и гости на града на Празника на българските архивисти 10 октомври, вторник, от 16.00 ч. в изложбената зала на Държавен архив – Варна на ул. „Преслав“ 52.
Ще бъде открита гостуващата изложба „Стари балкански фотографии“.
Експозицията е резултат от дългогодишното сътрудничество на Държавна агенция „Архиви“ с Държавния архив на Република Северна Македония. Тя представя фотографското богатство в архивите на двете страни. Фотосите са обединени в няколко тематични групи, които описват бита, поминъка, занаятите и всекидневието на нашите предци. В изложбата са включени най-ранни образци на фотографията – от втората половина на XIX в. до трийсетте години на ХХ в., като битолския архив на братята Манаки и емблематични български фотографски къщи – братя Карастоянови, Фото Савови от гр. Чепеларе и др.
Ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за есе на тема „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“.
Конкурсът се провежда съвместно между Държавен архив – Варна и Регионално управление на образованието – Варна, за втора поредна година. Участниците са ученици от V до XII клас, които на базата на проучените от тях документи в Държавен архив – Варна са написали исторически или литературни есета за живота и дейността на варненци – участници в национално-освободителното движение.

Print Friendly, PDF & Email