22.07.2024

Осъдиха Доналд Тръмп да плати 5 млн. Долара заради сексуално посегателство над писателка

Самият бивш президент не присъства на процеса, но нарече решението на съдебните заседатели „срамно и лов на вещици”

Съдебно жури от съда в Ню Йорк реши, че бившият президент Доналд Тръмп е извършил сексуално посегателство над писателката Е. Джийн Карол през 90-те години на миналия век и след това я е оклеветил като я е нарекъл лъжкиня. Присъдата е обезщетение в размер на 5 милиона долара.

С това решение съдебните заседатели на практика отхвърлиха твърденията на писателката за предполагаемо изнасилване в универсален магазин в Манхатън в средата на 90-те години. Важно е да се отбележи, че става дума не за наказателно дело, а за граждански иск, заведен от писателката, след като щата Ню Йорк прие закон, позволяващ ретроспективно разглеждане на дела за жертви на сексуално насилие, с отдавна изтекла давност.

„Заведох това дело срещу Доналд Тръмп, за да изчистя името си и да си върна живота обратно“, заяви Е. Джийн Карол. „Днес светът най-накрая знае истината. Тази победа не е само за мен, но и за всяка жена, която е страдала, защото не са й повярвали.”

Самият Доналд Тръмп не присъства на процеса, но нарече решението на съдебните заседатели „срамно и лов на вещици”.

„Нямам абсолютно никаква представа коя е тази жена, написа още той в социалната си мрежа.

Бившият президент на САЩ, който води кампания за повторното влизане в Белия дом през 2024 г., ще обжалва, заяви неговият говорител Стивън Чунг.

Въпреки, че Доналд Тръмп е първият американски президент с присъда по подобно дело, то тя няма да бъде правно препятствие пред кандидатурата му за завръщане в Белия дом през 2024 година.

Print Friendly, PDF & Email