28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Осуетиха държавен преврат в Германия

Принц, командос и съдия са сред задържаните според информация на германски издания терористичната мрежа се е формирала около Хайнрих XIII Ройс, който е потомък на старо благородническо семейство
Германската полиция извърши вчера мащабни арести срещу терористична група, която планирала да свали правителството. 25 души са арестувани, а на 52-ма са повдигнати обвинения за опит за въоръжен преврат.
Разследващите нанeсоха удар в ранните часове на сутринта: специални полицейски части нахлуваха в домовете на обвиняемите, арестуваха 25 души и извършиха мащабни претърсвания.
Федералната прокуратура е повдигнала вече обвинение срещу 50 мъже и жени за създаването на терористична организация, която да премахне конституционния ред на Федерална република Германия и да създаде държава по модела на Германския райх от 1871 г.
Принц, командос и съдия са сред задържаните 25 души, заподозрени, че са организирали държавен преврат в Германия. 
Според информация на германски издания терористичната мрежа се е формирала около принц Хайнрих XIII Ройс, който е потомък на старо благородническо семейство от днешна Тюрингия. Престъпната организация често организирала тайни срещи в ловната му вила. В ареста по подозрение за организиране на държавния преврат не са случайни хора. Задържани са също съдия и командос. Зад решетките попада и руснакът Виталия Б., съобщава германското издание BILD. 
„От ноември 2021 г. членовете групата са се срещали редовно тайно, за да планират поемане на властта в Германия и създаването на собствени държавни структури“, казва говорителката на федералната прокуратура.
Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.
Федералният министър на правосъдието Марко Бушман (45, FDP) описа нападението като „антитерористична операция“, като написа в Twitter: „От тази сутрин се провежда голяма антитерористична операция. Федералната прокуратура разследва предполагаема терористична мрежа. Има подозрение, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи“, пише Бушман. 
Задържаните са членували в организация „Гражданите на Райха“. Те са радикални и склонни към насилие. Хората в организацията не признават Федералната република и нейните демократични структури. Отказват да плащат данъци например и често са в конфликт с властите. Според данни на разследващите членовете й са 21 000 души. 
Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на „превземането“ вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения.“
Тъй като значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна. Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.
Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата Хайнрих Ройс от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на „Worldwebforum“ в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.
В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система „фирми“. В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.
Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен „кабинет в сянка“, начело с Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в AfD досега са били неуспешни.
Твърди се, че Тим Паул Г., още един обвиняем и доктор по право, е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е бил определен да се занимава с въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите, че тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за „прехвърлянето“ на управлението.
Органите по сигурността смятат, че групата е особено опасна, тъй като сред обвиняемите има действащи и бивши войници на Бундесвера със специално обучение. Групата е водила разговори за един вид „въоръжена ръка“. За един от тях се твърди, че е Рюдигер фон П., който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато същият не е включен по-късно в новосъздаденото тогава „Командване на специалните сили“ (KSK).
По това време П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия на Националната народна армия на ГДР. Според разследващите, П. е смятан за отговорник на групата. Сред заподозрените е и друг бивш редовен войник с криминално досие – Марко ф. Х., за когото източници от сигурността твърдят, че е служил в KSK. П. и Х. са активни участници в протестното движение срещу коронавирусните мерки в Пфорцхайм, където Х. по-специално е отговарял за набирането на нови членове на групата.
Всъщност групата вероятно се е опитвала да вербува и действащи войници – и то с успех: в кръга на обвиняемите е включен войник от KSK, който работи като логистик за сдружението. Разследващите твърдят, че е имало няколко опита за вербуване на действащи войници за членове в казармите. 
Руското посолство в Берлин отрече да има връзки с организацията. 
„Руското посолство в Германия обръща внимание на факта, че руските дипломатически и консулски служби в Германия не поддържат контакти с представители на терористични групи или други незаконни образувания“, се казва в изявление на посолството, разпространено от руските информационни агенции.

Print Friendly, PDF & Email