28.02.2024

Осветяват в зелено паметника и театъра в Шумен за националния празник на Ирландия

Шумен се включва в световната инициатива за осветяване на забележителности и сгради за националния празник на Ирландия. По повод на това паметникът „Създатели на българската държава“ и сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъдат осветени в зелено на 16 и 17 март (четвъртък и петък тази седмица), съобщиха от общинския пресцентър.
Осветяването на сградите е част от глобалната ирландска инициатива за осветяване на световни забележителности за Деня на Свети Патрик – покровителят на Ирландия.
Идеята Шумен да се присъедини към инициативата възниква през ноември миналата година, когато посланикът на Ирландия в Република България Н. Пр. г-жа Мартина Фийни откри фотодокументалната изложба „Оценката на Шоу“ в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.
По-късно тя се срещна и с общинското ръководство. Посещението на г-жа Фийни през 2022 година в Шумен е първото идване на ирландски дипломат в града.
17 март е Денят на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на страната. Легендата гласи, че той пътува до Ирландия през 432 г., където покръства ирландците в християнството. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни единството на Светата Троица на ирландския народ. Оттогава детелината става символ на Ирландия.

Print Friendly, PDF & Email