27.05.2024

Определиха победителите в осмия фестивал „Кино в длан“

Жури с председател кинокритика доц. д-р Александър Донев определи носителите на награди в различните категории на осмото издание на фестивала за филми заснети с мобилни телефони „Кино в длан“. Церемонията по награждаването ще се проведе утре, съобщиха организаторите от Народно читалище „Добри Войников-1856“ – Шумен.
Фестивалът се организира от 2015 г. по идея на НЧ „Добри Войников-1856“ – Шумен, със съдействието на община Шумен и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Фестивалът е първият в България за филми, заснети с мобилни телефони. Той е отворен за участници от всички възрасти, независимо от техния професионален и творчески опит в киното. Изискването е филмите да бъдат заснети с мобилен телефон и тяхната продължителност да е до 5 минути. В тазгодишното издание на фестивала участват 60 филма.
По традиция Голямата награда е осигурена от кмета на община Шумен. Печели я филмът „Война“ на Димитър Димитров. Предвидени са награди за най-добър документален и най-добър игрален филм, и други награди, осигурени от организаторите, както и специални награди от партньорите на фестивала – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, ШУ „Епископ Константин Преславски”, Съюза на народните читалища. Тази година журито ще връчи и награда за най-добър филм за деца, както и награда за най-добър филм на тема, свързана с приключения, спорт или екстремни преживявания, осигурени от „Телепол” АД.
Ще бъде връчена и наградата на публиката, която беше определена след гласуване във Фейсбук страницата на фестивала. Тази година тя отива в киноклуба към СУ „Панайот Волов“ в Шумен за филма „Истовия за 1 лев“.
Награждаването е утре, 7 февруари, от 18.00 ч. в кино ”Одеон” в София.

Print Friendly, PDF & Email