08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Опознай и съхрани културното богатство на Добруджа

По повод 18-ти април международният ден на ЮНЕСКО за опазване на културните паметници в ОУ „Христо Ботев“ се проведе информационна и опознавателна инициатива „Опознай и съхрани културното богатство на Добруджа“.
В седмицата преди тази дата е подредена изложба „Културното наследство“ с картини на паметниците в България под закрилата на ЮНЕСКО. Симона от 7 клас изработи информационната дипляна, която получиха всички класове в училището. Проведена бе анкета сред малките, колко от тези паметници са посетили. Резултатите сочат, че най-посещавани са Мадарския конник и Рилския манастир. Учениците подреждат фотоизложба със снимки от тези места. Инициативата завърши с открит урок пътешествие из малко познати природни феномени и културни паметници на територията на нашата област. Със средства на технологиите ученици от 7 клас представиха Скалните манастири до с. Оногур и Раклената пещера до с. Балик, Текето в с. Оброчище, откритията в средновековната крепост Калиакра и крепостта Залдапа, обявена за археологическо откритие на 2019 г.
Видяното провокира интереса на петокласниците и те споделиха желание да ги посетят и да разкажат за видяното и преживяното там. Инициативата приобщи към идеята за опазване на културното наследство нови участници и им показа богатството на нашите земи.

Print Friendly, PDF & Email