07.12.2023

ОИК-София обяви официално Васил Терзиевза кмет на столицата, чакат се резултати от ЦИК

Кандидатът, издигнат от МК „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София) е с получени 175 044 действителни гласа, Ваня Григорова остава втора

Общинската избирателна комисия – Столична община обяви Васил Терзиев за кмет на София, въпреки че все още от ЦИК не са публикувани окончателните резултати.

На основание чл. 87, т. 26 ИК и чл. 452 ИК и въз основа на получените данни от протоколите на секционните избирателни комисии и на Общинска избирателна комисия – Столична община реши да обяви за кмет на Столична община на втори тур – Васил Александров Терзиев, издигнат от МК „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София), с получени 175 044 действителни гласа.

Това се съобщава на сайта на Общинската избирателна комисия.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София – град по реда на чл. 459 ИК, в 7-дневен срок от обявяването му.

Все още обаче от ЦИК не са обявили официално Васил Терзиев за кмет на София. Според данните към 7:00 часа, на база обработени 99,78 на сто от протоколите от СИК в OИК, Васил Терзиев, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София), печели 48,17 на сто, а Ваня Григорова от „БСП за България“ – 46,92 на сто от вота.

Социологическата агенция „Галъп“ направи първи прочит на профила на електората във втория тур на местните избори.

В София демографската структура на вота показва, че сред по-младите и хората в активна възраст предпочитанията са насочени по-скоро към Васил Терзиев. При него над 80% от вота идва от висшисти, докато при Григорова този дял е десетина пункта по-нисък.

Очаквано, Ваня Григорова пък събира симпатии в по-голяма степен сред най-възрастните. Разликата в профилите на двамата кандидати не е драстична, но все пак сред тези, дали гласа си за кандидата на „Обединени за София“, работещите са малко по-видим дял, в сравнение с тези зад кандидата на обединената левица – където пък личи и по-сериозен дял пенсионери.

Налице е малко по-голямо предпочитание за Ваня Григорова сред женската аудитория: делът на дамски вот при нея е близо 60%, а при Терзиев – малко по-нисък.

Ако над 70% от вота за Терзиев идва от ПП-ДБ-СС, то делът на привържениците на БСП при гласувалите на втория тур за Григорова е малко над една трета. Григорова затвърждава образа на кандидат с по-скоро протестен и отвъдпартиен фокус.

А колко хора от другите електорати излязоха всъщност? Може би около две трети от излезлите на първия тур в София за листа или кандидат кмет на „Възраждане“ са излезли и сега. Сериозно мнозинство сред тях са избрали Григорова. Така, малко над 20 хиляди гласа за Ваня Григорова на втория тур от местния вот идват от партия „Възраждане“. Над тези нива пък са гласовете идващи от ГЕРБ. Тук обаче може да се предположи и доста по-солиден резултат – доколкото в големия брой откази на екзит пол вероятно се крият именно гласуващи за Григорова привърженици на ГЕРБ. Общо около половината, излезли на първия тур за ГЕРБ или Хекимян явно се излезли и сега.

Може би половината фенове на Вили Лилков излязоха и сега. При тях съотношението е отчетливо в полза на Терзиев, макар и да личат високи дялове в опцията „Не подкрепям никого“. Подобни личат и при привържениците на ГЕРБ в София, отбелязват още от „Галъп“.

В Пловдив и във Варна пък беше интересно да се проследи как са гласували силните местни листи, чиито кандидати за кмет останаха извън балотажите.

Любопитното е, че няколко хиляди гласа от „Съединени за Пловдив“ действително са отишли към Костадин Димитров, както бе обявено. Във Варна пък близо една десета от вота за Благомир Коцев идва от „Алтернативата на гражданите“, а други няколко процента – от Земеделския съюз „Александър Стамболийски“. Това са общо около няколко хиляди гласа.

Print Friendly, PDF & Email