07.12.2023

Ожесточени боеве се водиха в ивицата Газа,израелските бойци са убили „десетки терористи“

Израелската армия съобщи, че през нощта нейни войници са се натъкнали на терористични клетки, които са ги нападнали с противотанкови ракети и ръчни гранати

В северната част на ивицата Газа през нощта срещу четвъртък е имало ожесточени боеве между израелски войници и бойци на палестинската групировка „Хамас“, предаде ДПА, позовавайки се и на двете страни в конфликта.

Военното крило на „Хамас“, Бригадите „Изедин ал Касам“, съобщи за сблъсъци в северозападната част на палестинския анклав. Бойци на палестинското ислямистко движение са атакували с противотанкови снаряди израелски войници в района, както и югоизточно от град Газа.

Израелската армия съобщи, че през нощта нейни войници са се натъкнали на терористични клетки, които са ги нападнали с противотанкови ракети и ръчни гранати. Последвали са продължителни сражения, по време на които войниците са били подкрепени от артилерия и авиация.

Убити бяха „десетки терористи“, а инфраструктура на „Хамас“ също бе унищожена, заяви израелската армия. Тя не предостави информация за евентуални жертви в собствените си редици при последните сражения.

От началото на сухопътните операции в ивицата Газа са загинали най-малко 16 израелски военнослужещи, отбелязва ДПА.

Вече повече от три седмици Израел атакува Газа в отговор на най-тежкото клане в своята история, което бе извършено от „Хамас“ и други екстремистки групировки на 7 октомври. Тогава палестински бойци нахлуха в Южен Израел и извършиха редица нападения срещу градове и кибуци, при които загинаха 1400 души, а най-малко 240 бяха отвлечени.

В сряда по една от израелските телевизии бе съобщено, че по последни данни в изненадващата атака са участвали около 3000 бойци, отбелязва ДПА.

Print Friendly, PDF & Email