02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Огнените потоци от вулкана в Ла Палма стигнаха океана

Девет дни след изригването на вулкана на испанския остров Ла Палма лавата, унищожила сгради и плантации, във вторник през нощта достигна Атлантическия океан, предаде Ройтерс.

Големи облаци от бяла пара се образуваха в района Плая Нуева, докато горещата лава влизаше в съприкосновение с водата. На публикувани в социалните медии снимки се вижда как лавата се събира и натрупва край една скала.

Властите предупредиха, че при изливането на лавата в морето може да има експлозии и да се отделят отровни газове. Службите за спешна помощ призоваха хората, които са навън, незабавно да потърсят безопасно място. Не се съобщава за пострадали.

Лавата се стича по западния склон на вулкана Кумбре Виеха към океана от 19 септември. Потокът унищожи близо 600 къщи и бананови плантации на острова. Евакуирани бяха хиляди хора. На жителите на три села в понеделник беше наредено да не излизат и да държат вратите и прозорците затворени.

Правителството обяви първи пакет от 10,5 милиона евро, като 5 млн. от тях са предназначени за купуването на къщи, а останалото – за покупката на обзавеждане и на най-необходимото за домакинствата.

Print Friendly, PDF & Email