02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Общинският съвет не разреши да се продаде парцел край „Дивдядово“ за фотоволтаичен парк

Общинският съвет не даде съгласие да се продаде на търг имот с начална цена от 1,7 млн. лв. Парцелът с площ 169 декара е до сметището в „Дивдядово“, бил е част от него, но сега не се използва като такова и трябва да се рекултивира.
Със 17 гласа “за“, 1 против и 21 „въздържал се“ съветниците не взеха решение за продажбата заради съмнения какво ще се строи на терена.
Кметът Любомир Христов увери, че инвеститор е проявил интерес към земята и иска да направи фотоволтаичен парк. „Инвеститор има намерение да направи соларен център на този парцел, който бе част от депото в „Дивдядово“, но вече не се използва като сметище. Фирмата няма намерение да прави завод за преработка на боклук, защото теренът изобщо не е подходящ за това, теренът пропада“, обясни днес кметът Любомир Христов.
Той дори зави намерение да допълнят докладната с изрично условие, че фирмата, която го купи няма да прави завод за преработка на боклук, но и това не повлия на съветниците.
Данаил Данчев от групата на БСП предложи общината да организира конкурс за продажба на терена, за да може да се извърши по-голям контрол върху инвестиционното намерение.
Заместник-кметът Росица Антонова обясни, че са минали през този вариант, но той не се е оказал удачен и затова са се спрели на търг. От администрацията казаха още, че средствата от продажбата ще се използват за мониторинг и рекултивация на парцела, като такъв ангажимент общината има към него за 20 г.
И тези аргументи, обаче, не помогнаха общинска администрация да убеди месния парламент да разреши продажбата на имота.

Print Friendly, PDF & Email