18.06.2024

Общините в Шуменско отново отхвърлиха по-високата цена на водата

Асоциацията на ВиК на област Шумен отхвърли за втори път бизнес плана на „ВиК – Шумен“ ООД за 2023 – 2026. Така цената на водата ще остане на досегашното си ниво поне до юни.
На заседанието присъстваха представители на всички общини с изключение на Нови пазар, Венец, Смядово и Хитрино.
„За“ бизнес плана на дружеството, предвиждащ ръст на цената на водата до 5,25 лв. за кубик през тази година, гласуваха само община Никола Козлево, която бе с дял от едва 2,78% и държавата, с тежест 40,54%. За да се одобри документът, трябваха гласовете на ¾ от присъстващите.
След вота областният управител Христо Христов обяви, че след като не е постигнато съгласувателно решение, по закон не може да направи друго, освен да насрочи ново заседание на Асоциацията. Датата бе определена на 5-ти юни.
На днешното Общо събрание членовете отхвърлиха и Инвестиционната програма на Вик-Шумен за 2023-та. Това стана с решаващия глас на община Шумен, след като вчера Общинският съвет упълномощи кмета Любомир Христов да гласува „Въздържал се“.
От страна на ВиК-Шумен на заседанието присъства главният инженер Антон Стефанов. След заседанието той заяви, че не е упълномощен да отговаря на журналистически въпроси.

Print Friendly, PDF & Email