19.06.2024

Община Шумен ще бори нерегламентираните сметища по селата

Започваме с конкретни действия да опитаме да решим проблема с нерегламентираните сметища по селата в община Шумен. Постъпват сигнали от кметовете за увеличаващи се сметища. Имаме сигнали от Дибич, Ивански, Салманово, Мараш, Ветрище, Васил Друмев и др. Затова се ангажираме с конкретни стъпки за решаване на този проблем.
Това заяви на пресконференция в общината кметът на Шумен Христо Христов. На брифинга бяха и зам.-кметът по строителство Николай Симеонов и кметът на Дибич Юлиян Андреев.
“В бюджета сме заложили 100 000 лв. Този финансов ресурс ще бъде насочен за разчистване на тези нерегламентирани сметища. Наясно сме, че сумата може и да не стигне, но при актуализация на бюджета през годината, ако е нужно ще заложим още средства”, каза още Христо Христов.
Заместник-кметът Николай Симеонов допълни, че в началото на пролетта ще се направи цялостен оглед по селата, за да се види конкретното състояние на сметищата. “Фирмата, която предстои да изберем за изпълнител за извозването на боклука по селата, ще има за задача да разчисти и незаконните сметища. Ще й помагат и двете общински предприятия – “Чистота” и “Строителство и благоустройство”, обясни Симеонов.
Той заяви, че се планира и увеличение на контейнерите за строителни и битови отпадъци, където е необходимо и според сигналите на кметовете на селата, като тази мярка ще засегне по-големите и по-близки села до Шумен.
Според кмета на Дибич Юлиян Андреев голяма част от сметищата в близките до областния център села се образуват заради изхвърлени отпадъци и строителни материали не от местните, а от гражданите на Шумен.

Print Friendly, PDF & Email