27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Община Добрич има около 1 млн. лв в резерва за по-скъпото топло в учебните заведения

На фона на тревогите ва директорите на училища, на учителите, на родителите на учениците, на обществеността как ще изкарат учебните заведения предстоящия студен сезон и ще бъде ли осигурено достатъчно топло за учениците, кметът на Добрич Йордан Йорданов отговори на въпросит в сутрешния блок на БНТ 1 по проблема.
„В Добрич има 16 общински училища, 17 детски градини, 6 ясли. Това са много сгради, но през годините те са газифицирани. Алтернативи за тях за отопление към момента няма, с изключение на евентуално използване на ток или на така наречените електрически котли за загряване на радиаторите” . заяви той.
„Сметките тази година очаквам да са двойно по-големи.От началото на годината те се повишаваха плавно с около 30-40 процента, най-вече за детските градини и ясли. Тези учебни заведения нямат летни ваканции, дървени ваканции. Полагаме всички усилия те да са отворени. Тук ще бъде концентриран най-големият разход.Общината е предприела кризикни мерки. Тук обаче трябва да посоча и това, че към момента всяка община се спасява сама. Това трябва да е много ясно, защото всяка община има бюджети, своите резерви. Община град Добрич има около милион лева в резерва на бюджета. Така че, ако се наложи през отоплителния сезон, тези средства ще бъдат насочени за покриване на сметки” – каза още кметът.
„Що се отнася за училищата, според мен, като държавническо мислене можеше да се направи така, че учебната година да започне поне две седмици по-рано, примерно на 1 септември. През най-студените месеци – януари и февруари, ваканциите да бъдат по-удължени, а учебната година да продължи до края на юни. Така, може би частично, щеше да бъде ограничено използването на горива и оттук на разходите” – смята Йорданов.
На въпрос дали се предвижда ли се сливане на класове, използването на една сграда от различни училища, той отговори така:„Едно училищата в Добрич – „Димитър Талев”, вече има разработена програма да предложи комбиниран учебен процес – една част да е присъствена, друга – на дистанционно обучение. Тепърва предстоят разговори с директорите на училища какви варианти можем да предложим, ако се стигне например до липса на доставки на газ.”
„Община Добрич има заложени в капиталовата си програма има заложени средства за изграждане на фотоволтаици. Тук има идва друг голям проблем, който не е решен и законово. Процедурите за изграждането и после за включването им са изключително труден и бавен процес.В тази връзка моят апел към управлаващите, които и да са те – нека да отворим възможностите на институциите и на гражданите да можем да имаме алтернативи на енергия. Вече работим активно към три детски градини да бъдат изградени фотоволтаици” – добави кметът Йорданов.ДТ

Print Friendly, PDF & Email