08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Община Добрич губи хиляди от неизгоден договор за наем

С процедурни спънки с месеци се отлага търг за помещение на централната ул. “Славянска“ в Добрич, а парите продължават да изтичат от местната хазна

Хиляди левове губи общината в Добрич заради странно удължен договор, въпреки че за общинския имот трябва да има обявен търг. Който обаче е отложен във времето неизвестно за кога. И всичко това със съдействието на изживяващия се като „сив кардинал“ зам.-председател на Общинския съвет и шеф на комисията по търговия и услуги Нивелин Радичков.
Историята е следната. Става въпрос за имот, частна общинска собственост на ул. „Славянска“ в центъра на града. През 2015 г. Общината сключва договор за наем с „БГ Кухня“ ООД. Управляващи на дружеството са Младен Златанов и Стоян Стоянов. За Златанов се твърди, че е в твърде близки, почти интимни, отношения със зам.-председателя Радичков. Та така. Дотоворът за наем на заведението за хранене с площ 187 кв. м. е сключен за срок от 5 г. т.е. до миналата година. Наемната цена е приблизително 728 лв. на месец. След проверка в службата по вписвания в Добрич обаче се оказва, че общината е вписала в акт за собственост номер 183, том XXXXI, с регистрационен номер 17038 от 14.11.2005 г., където е описана едноетажна полумасивна сграда – снек-бар със застроена площ от 192 квадрата. Вярно малко повече, но пък повече. По данни на самата община от 2015 г. действителната цена на квадратен метър за наем на помещението е на стойност 4,94 м. Така наемната цена би трябвало да е на стойност 948,48 лева минимум на месец. Разликата е от 218 лева. Иначе казано за 5 г. Общината в Добрич е загубила 13 800 лв. Само от тази минимална разлика. Която си е останала за „БГ Кухня“.
И тъй като договорът за наем отдавна си е изтекъл, заинтересовани от предстоящия търг за помещението правят проверка. Оказва се, че по данни на сайта на община Добрич на 31 юли 2018 г. Общинският съвет в града е определил цена по-висока от дотогавашната. А именно 7,19 лв. На квадрат или иначе казано 1380 лв. На месец. В същото време помещението си се ползва по старата цена, твърдят заинтересованите от обекта. Така общината в града губи по 750 лв. на месец или близо 9000 лв., излиза от проверката на потенциалните кандидати за обекта на ул. „Славянска“. А предвид пандемията връхлетяла страната ни преди повече от година наемателите получават и опрощение от страна на община Добрич т.е. за въпросния период наем не се плаща.
Съвсем логично след изтичане на договора следва да се обяви нова процедура за отдаване под наем на обекта.
Тук обаче, според потърпевши, се появява фигурата на съветника Нивелин Радичков. Според кандидати по всякакъв начин се пречи такава процедура да стартира. На заинтересован от обекта на практика е отказано да направи оглед. Според него това се прави само с цел единственият кандидат за заведението в центъра да остане както и досега на доста изгодния наем и досегашните условия.
Зам.-председателят на Общинския съвет Радичков, твърдят запознати е силно заинтересуван от това негови приближени да си останат наематели на заведението на ул. „Славянска“. Та кой не би искал да стои в апетитно помещение в центъра при символичен наем, а и без наем към момента. За благоденствието на своите си хора Нивелин Радичков се грижи така, че търгът за помещението да се отлага във времето, незнайно докога.
Въпреки че заведението на „Славянска“ е включено в търгова процедура за отдаване под наем, в последния момент е извадено от списъка с обекти под наем, за които е обявен търг. Злите езици твърдят, че това е станало чрез г-н Радичков и със съдействието на временно изпълняващия длъжността заместник-кмет Добринка Стоилова. Потърпевши разказват, че когато се касае за апетитни имоти под наем из Добрич всичко е в ръцете на тандема Радичков-Стоилова. На неудобните кандидати им се правят спънки, проверки и прочие, само и само да не получат чрез справедлива процедура търговски обекти.

Славата на Нивелин Радичков в Добрич не е от вчера. Добричлии разказват, че в недалечното минало той е работил като полицай. В същото време заработвал към заплатата като купувал и продавал автокасетофони и друга дребна техника. В крайна сметка бил помолен да напусне службите на реда, тъй като никак не е редно докато си полицай да припечелваш от търговийка.
Звездата на Радичков грейва на местния политически небосклон, когато става общински съветник от местната коалиция ДБГ, НДСВ, ССД и ГН. Непосредствено след местните избори през 2019 г. Е избран и за заместник-председател на Общинския съвет. В същото време е и председател на комисията по търговия, услуги и туризъм към местния парламент. Така искаш или не искаш, щом кандидатстваш за наем дори и на най-малкия търговски обект в добруджанския град, трябва да минеш през комисията и респективно нейния председател. И ако не си от неговите хора, задачата ти става трудна.
Какви са отношенията между Нивелин Радичков и Добринка Стоилова, с чиято благословия нещата с наемите се получават или не, хората само гадаят. Факт е обаче, че както в случая с търга за наем за обекта на ул. „Славянска“ нещата могат да си се проточват във времето в нечия изгода, а кандидатите да си чакат и само да се надяват на справедлива процедура.
С името на Нивелин Радичков в Добрич се свързват и други истории свързани с дейността му като управител на фирма, занимаваща се със софтуерни и хардуерни технологии. Говори се нещо за касови апарати и тям подобни. За тая работа тече и журналистическо разследване.
Също така се твърди, че когато става въпрос за търгове, в комисиите за тях, където хора на г-н Радичков имат интерес, като член се появява г-жа Добринка Стоилова. Защо… никой не знае.
А в това време, говори се, Нивелин Радичков разправял из града, че е, забележете, таен агент на специалните служби. И като такъв много скоро щял да стане председател на Общинския съвет на Добрич. Колко е вярно това вероятно ще се разбере.
Има и други интересни работи, но затова, по-нататък.
Екип на в. „Добруджанска трибуна“

Print Friendly, PDF & Email