29.11.2023

Обученията на секционните избирателни комисии се проведоха при голям интерес

По 40 лева допълнително към възнагражденията си ще получат членовете на секционни избирателни комисии /СИК/, ако участват в обученията организирани от ОИК. В Добрич предвидените в два дни консултации и обучения буквално напълниха зала „Добрич”, тъй като обученията бяха отворени за всички членове на СИК, уточнява председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/-Добрич, Цонка Велкова. За първи път по предложение и с решение на ЦИК ще се заплащат часовете за обучение, като се акцентира върху попълването на протоколите след изборния ден.
Присъствени списъци ще удостоверят присъствалите на обучението. Средствата са осигурени от държавния бюджет и ще бъдат преведени на общините. Допълнително се заплаща устройването на секциите , както и на хората, които носят документите в ОИК, вечерта след края на изборния ден.
„Колкото по внимателно работят в СИК и по-точно, толкова по рано ще предадат документацията и ще приключим“, апелира Велкова.
„В изборния ден, както и в предишния, в който се подготвя изборното помещение, няма да се допуска придвижване на секционните избирателни комисии без охрана.Присъствие на полицейски служители ще има около избирателните секции, за да съблюдават спазването на обществения ред. В секциите не трябва да се допускат лица, видимо употребили алкохол, с оръжие и др.В края на изборния ден, след попълването на протоколите, полицейски служители ще съпроводят представители на комисиите да Общинската избирателна комисия за предаване на материалите”, каза представител от Областната дирекция на МВР-Добрич. Много скриктно да се спазва забраната за тютюнопушене в закрити помещения, призова представител на противопожарната служба. Той апелира членовете на СИК да внимават с използването на нагревателни и отоплителни уреди, да не се оставят те без наздор или да се използват съмнителни. В края на изборния ден да се огледа дали всички подобни уреди са изключени.
Но обученията на СИК беше подчертано изрично печатът и записващотоустройство да не се слагат в чувалите с бюлетините. Те се предават отделно.
„На 28 октомври подредете добре помещенията, подгответе и информационното табло. Когато в ОИК дойдат представители на СИК-ове, за да предават матариалите, често се случва пликовете, в които са положени протоколите да са разпечатани. Обсъждаме в ОИК такива комисии, които представят отворени пликове, да изчакват, за да видят и те под какво са се подписали. Отчитането на резултатите се записва и трябда да съблюдава точното протичане на изборния процес”, каза Велкова. Тя препоръча на СИК задължително първо да работят на черновата, преди да попълнят изборния протокол. Велкова напомни, че печатът на СИК не трябва да се отворя в деня преди изборите, както и да не откъсват бюлетини от кочаните. „Това се случва при откриването на изборния ден”, заяви тя. Кой да гласува с придружител е по решение на председателя на СИК. Не се допуска избирателят да гласува за кмет и общински съветници по различен начин –на машини или на хартия, както и не се допуска двата вида избор да се извършват от един избирател в различно време на деня. В изборния ден не се допуска никаква поправка на машината, ако е дала повреда, допуска се само смяна ролка или кабел, добави Велкова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email