18.06.2024

Обсъждат няколко локации за мозайката от варненската автогара

В Общината се обсъждат локациите, където евентуално да бъде разположена мозайката „Хората и морето“ от Автогарата във Варна. Търсим подходящо място, където тя да може да бъде монтирана, място свързано с морето и нейното име, в среда, която да резонира с темата на това произведение.
Това каза пред БНТ заместник-кметът с ресор образование, култура и спорт Павел Попов.
Като варианти мислим за сградата на „Морска администрация“, басейна на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ или евентуално в сградата на някои от училищата, които предстои да бъдат изградени в град Варна, уточни зам.-кметът.
Той подчерта, че въпреки че Община Варна не е собственик на Автогарата и съответно на мозайката от много години, новото ръководство на града се е решило на допълнителни стъпки, за да бъде запазен този паметник на монументалното изкуство и да бъде чута волята на варненци.
По думите му новите собственици на Автогарата поемат пълния ангажимент да направят проучването, да финансират демонтажа, съхранението и бъдещото монтиране на новото място на „Хората и морето“.
Мозайката, дело на големият пловдивски художник Чавдар Пашев, е поставена като пано през 1971 г. на една от стените на новопостроената тогава Автогара – Варна. Тя е кръстена от автора „Хората и морето“ и е с размери – 12 метра на 3 метра. Произведението изобразява жена, мъж и дете в прегръдка и носи морския дух на Варна. Изработена е от разнообразен материал – минимум шест вида камък, като техниката на поставяне е специфична – каменните парчета са циментирани, което затруднява демонтажа и изисква специално изследване, подчерта зам.-кметът Попов и допълни,че собствениците на терена са изцяло ангажирани това да се случи.

Print Friendly, PDF & Email