06.12.2023

Обстановката в Добричка област се нормализира, но бавно

По данни на дежурните в различните институции обстановката на територията на област Добрич се нормализира. Всички пътища от републиканската пътна мрежа са отворени за движение. Единственият затворен все още път за моторни превозни средства продължава да е Добрич – Варна.Републиканският път не е добре разчистен на територията на Областно пътно управление-Варна, заради закъсали автомобили и тирове, разчистват се паднали дървета „На места преспите достигат до метър и половина – 2 метра. Поради силния снеговалеж, бурен вятър и снегонавяванията пътят е затворен от 17 часа на 19 ноември т. г. Снегопочистващите машини са на терен и при необходимост ще се включи и допълнителна техника. Целта е в понеделник в следобедните часове трафикът да бъде възстановен.”, съобщават от агенция „Пътна инфраструктура”.
По данни на общините ток няма в 30 села от община Добричка, в 4 села от община Крушари, 6 села в община Генерал Тошево и 1 село в община Тервел. От „ВиК Добрич“ АД информират, че водоснабдяването продължава да се възстановява. Няколко помпени станции и вчера преди обяд бяха без ток. Заради това вода нямаше в 19 села в община Добричка, в община Балчик – селата Оброчище и Гурково, по 4 села в общините Тервел, Ген. Тошево и Крушари, по информация от сайто на „ВиК”..
През нощта срещу понеделник служителите на противопожарната служба са реагирали на общо 15 сигнала за паднали дървета и закъсали автомобили.
„Силният вятър нанесе сериозни поражения в Добричка област , най-вече по електропреносната мрежа и предизвика затруднения в движението по различните направления. С ръководителите на всички институции и дружества сме в непрекъснат контакт и координираме дейностите“ – каза областният управител Йорданка Костадинова и допълни, че на територията на областта няма бедстващи хора, положени са грижи за всички пациенти на хемодиализа.
Общинско предприятие “БКС” в Балчик продължава работата си по разчистване на падналите клони и дървета по улиците на Балчик и общинските пътища, съобщават от общината Трето денонощие работниците реагират на всеки подаден сигнал в общинско звено “Сигурност” и на телефон 112. Десетки дървета са премахнати от пътя, свързващ Балчик с „Тузлата”. С електрически генератори е подпомагана работата на каловата станция в района на курорта “Албена”. Бурното море е образувало езеро в района на централния плаж в Кранево и е покрило с пясъчни наноси крайбрежието. Вълните са нанесли поражения около бар “Макай” в Балчик.
Усложнената обстановка заради ураганните ветрове доведе до проблем с водоподаването и с електроснабдяването в болницата в Добрич. Резервните хидрофори са спасили положението с водоподаването. Но заради прекъснатите ел. кабели за определен период е имало проблем с отоплението на болничните стаи. Екипите продържават да работят.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email