18.07.2024

Област Варна е в грипна епидемия от четвъртък

Нови две области обявиха грипна епидемия. В Плевен временни мерки се въвеждат от днес, а във Варна от четвъртък. Те ще важат до края на месеца.
Към момента грипна епидемия е обявена в областите Смолян, Габрово и Пловдив. Това съобщиха от МЗ.
Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации.
Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища.
Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.
До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е в грипна епидемия. Това заяви вчера в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
По думите му след Смолян, Пловдив и Габрово, вероятно до края на деня (вчера бел. ред.) епидемия ще обявят и областите Плевен, Бургас и Варна. На ръба били Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област. А заболеваемостта в София расте, но „не е на такова ниво, че да бъде обявена грипна епидемия“, допълни той.
„Обмисля се грипна ваканция във Варна и Бургас – при тях процента на отсъстващите деца от училище е доста по-голям“, допълни д-р Ангел Кънчев.
Той коментира и нововъведенията в имунологията и новите ваксини, които се очаква да бъдат въведени на пазара. Очаква се те да са назални, да се прилагат чрез впръскване в носа, а не с убождане от игла. Кога обаче ще се случи това – доц. Кунчев не се нае да предскаже.

Print Friendly, PDF & Email