04.10.2023

Областният управител Здравко Здравков участва в Конгрес на местното самоуправление на инициативата „Три морета“

Областният управител Здравко Здравков участва в Конгрес на местното самоуправление на инициативата „Три морета“, който се провежда на 16 и 17 май в полския град Люблин. Това е третото издание на проявата, чиято основна цел е насърчаване на сътрудничеството между 12 европейски държави в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.
Орзанизатор на Конгреса е Маршалската служба на Люблинското войводство в Люблин и заедно със съорганизаторите от Института за развитие на местното самоуправление на Люблинското воеводство, Люблински конферентен център в Люблин, Център за среща на културите в Люблин са избрали да поставят фокус върху три приоритета – енергетика, транспорт, цифровизация, за участниците от 12-те държави от Триморския регион – Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. Конгресът се провежда под патронажа на президента на Република Полша Анджей Дуда, който заедно с президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, през 2015 г. поставят началото, и е утвърдено вече ежегодно икономическо събитие.
Третото издание на Конгреса е съпътствано от икономически форум и допълнителни прояви с участието на стартъп общността, млади лидери и други, информират организаторите. Сред темите, които ще се обсъждат, е сигурността в региона, предизвикателствата пред които страните са изправени в резултат на войната в Украйна, развитието на водородната икономика като възможност за намаляване на човешкия отпечатък върху природата.
В Икономическия форум са предвидени четири семинара, обединени от една тема – дигиталната икономика. Участниците в проявата ще дискутират възможността дали държавите от Триморския регион могат да бъдат втора „Силиконова долина“ като привлекат и развият инвестиции от ново поколение.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email