15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Няма подадени оплаквания от жители в област Добрич, ваксинирани с препарата „Астра Зенека“

Няма подадени оплаквания от жители в област Добрич, ваксинирани с препарата „Астра Зенека“, съобщават от Областния координационен щаб. Всички налични дози от този препарат са блокирани.
300 жители на област Добрич са били имунизирани с първа доза от спорна партида ABV5300 на ваксината „АстраЗенека”поради смъртен случай в Австрия, – съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на щаба д-р Светла Ангелова. Тя заяви, че до момента не са постъпвали оплаквания от получили ваксината. “До момента ние в РЗИ-Добрич, имаме доставка от четири партиди на този препарат, като от спорната партида получените дози бяха 300. Всички са поставени. Ваксинирането с тях е извършвано в дните 15, 19, 20, 21, 22, 23 и 26 февруари. След като бе получен сигнал за смъртен случай в Австрия и беше разпоредено от министър-председателя да бъде спряно прилагането на „АстраЗенека”, веднага създадохме организация и предупредихме всички лични лекари на лицата, имунизирани с дози от партидата АBV530” – каза д-р Ангелова.
С издаването на заповедта на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, РЗИ-Добрич, още миналия петък блокира наличните количества ваксина „АстраЗенека” в областта” – допълва директорът на здравната инспекция. “В РЗИ са налични и блокирани 940 дози, други 480 дози са разпределени в лечебната мрежа и също са блокирани”- уточни тя.
Във връзка с множество запитвания относно приема на втора доза на ваксината, д-р Ангелова заяви, че се очаква до седмица-две да има резултат от проучването за причината, довела до кончината на пациентка в Пловдив, на която е била приложена ваксина „АстраЗенека”, оповестена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. “Ваксината се прилага между 10 и 12 седмица с втори прием. Реално хората, ваксинирани с първа доза, трябва да получат втори прием в началото на месец май. Това е достатъчно дълъг период, за да бъдат завършени проучванията както на нашата лекарствена агенция, така и на Европейската агенция по лекарствата” – допълва д-р Ангелова. Тя заяви, че са предприети действия и се извършва реорганизация на имунизационния процес, който засега ще продължи с налични количества ваксина от друг производител – „Пфайзер/Байонтех”.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email