12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Няма да има заседание на парламента в понеделник

Ива Митева, председател на Народното събрание


Извънредно заседание на НС в понеделник няма да има. Ще бъде свикано редовно такова в сряда. Председателят на парламента Ива Митева поиска още малко време за работа на 46 Народно събрание.
„Надявам се президентът да не разпусне парламента до сряда. Няма пречка той да издаде указа и в сряда следобед и в четвъртък да бъде разпуснат парламента“, каза председателят на НС, цитирана от NOVA.
Ако имат тази работна сряда, Митева ще събере депутатите на заседание. А като първа точка в дневния ред ще е окончателното прехвърляне на Бюрото за защита от ръцете на главния прокурор в тези на правосъдното министерство. Въпросът обаче няма да бъде обсъден на извънредно заседание в понеделник, както вече поискаха депутати, посочва в репортажа си телевизията.
„Пречката да има заседание утре е на първо място това, че аз нямам доклад на комисията по правни въпроси. Правилникът изисква 72 часа преди заседанието народните представители да разполагат с този доклад. Трябва да избирам между политическо решение и законосъобразно решение. Мисля че ще избера законосъобразното решение“, заяви Ива Митева.
Авторите на искането час по-скоро да се разгледат промените за Бюрото за защита също призоваха да имат време за такова гласуване.
В очакване на последния пленарен звънец, партиите вече се стягат за 14 ноември, когато България ще избира и нов президент, и нови депутати. От ГЕРБ вече били готови с кандидата си за „Дондуков“ 2, но щели да го запазят в тайна още малко, заяви председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.
„Най-важното е, че търсим лице, което да получи достатъчно одобрение не само от нашите партийни структури и симпатизанти, а от по-широката общественост. Целта е не просто да участваме, а да спечелим тези избори“, добави Атанасова.
Стана ясно и че за президентските избори ГЕРБ вероятно ще е в коалиция със СДС.

Print Friendly, PDF & Email