01.12.2023

Нужна е още техника за разчистване на наводнените карловски села

От вчера започна поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести. Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди, съобщават от Кризисния щаб в Карлово.
Усилията са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени.
Продължава разчистването на улиците и частните дворове, посочват от Кризисния щаб. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.
Трябва ни повече техника – и по-тежка, и по-малка, за да се справим с почистването на наводнените къщи и тоновете кал, тиня и дървени трупи по улиците. Това заявиха в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив кметовете на 2 от пострадалите карловски села – Христо Иванов на Богдан и Петър Делков на Слатина.
В Слатина голяма част от къщите вече са разчистени от калта, но все още 4 къщи продължават да се наводняват заради високото ниво на реката. „Трябват ни по-големи машини. Сега работят един голям верижен багер, 4 самосвала, 2 бобката, 2 малки верижни багера. Техниката идва от цялата страна – Панагюрище, Сопот, Брезово и т.н., дори от пловдивски футболен отбор“, разказа кметът Петър Делков.
В Богдан също очакват тежка верижна техника, която да работи по разчистването на речното корито. „Тук ни трябва малогабаритна техника, за да разчиства дворовете и къщите на пострадалите. Работят много доброволци, но само на ръка не може да се изчисти огромната мръсотия“, обясни кметът Христо Иванов.
И в двете села няма вода, а там където тече, тя е негодна за пиене и за домакински нужди.
Създадена е организация за раздаването на хранителни продукти и вода на пострадалите в карловските села, като това става в кметствата всеки ден от 12.30 до 14.00 ч.

Print Friendly, PDF & Email