09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

НСИ отчете, че България изнася почти половината от тока си

През юни в страната са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, а на българския пазар са реализирани 2,4 теравата
През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на Националния статистически институт (НСИ).
През юни в страната са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което увеличение от 25% на годишна база.
На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват – с около 1%.
Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, или със 137% нагоре на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.
Данните на НСИ показват още намаление на доставките на природен газ – с почти 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април „Газпром“ преустанови доставките на газ и „Булгаргаз“ в момента разчита само на един дългосрочен договор – с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни договори за доставка на втечнен газ и от спотовите пазари.
Спрямо май доставките на природен газ в България намаляват с 10 на сто, е видно още от статистиката. Местният добив е в нищожни количества – към 2 млн. куб. метра на месец.
През юни има ръст на производството на автомобилни горива – дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са произведени 304 хил. тона дизелово гориво и 157 хил. тона бензин. Голяма част от тези горива се реализират извън страната – доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, а на дизела – 211 хил. тона.

Print Friendly, PDF & Email