15.07.2024

Нов параклис осветиха в село Тръница

Звън на камбана и благослов белязаха освещаването на параклис в новопазарското село Тръница. Населеното място никога не е имало православен храм. Преди осем години инициативен комитет решава да обедини усилията на местните жители за съграждането на духовен дом, който да събира вярващите.
“пътувайки из различни кътчета на красивата ни Република България и виждайки толкова храмове в подобни селища и малки
кътчета, се породи идеята и в мен, да построим такъв храм и в това малко селце, което е наше родно. Трима бяхме, които седнахме и решихме да започнем тази идея” , каза Мария Стоянова – член на инициативния комитет за изграждане на параклиса в село Тръница.
“Започнахме да събираме дарения. Хората се отзоваха, най-вече кметът на Нови пазар, той ни помогна с най-много средства. Той купи целия параклис, а останалото, което трябваше да се изгражда, се изгради от хората от селото”, допълни Христа Иванова, която също е след основоположниците на идеята.
Новият параклис “Рождество Богородично” беше осветен според канона от отец Андрей, в присъствието на дарители, спомоществователи, жители на Тръница и много гости.
“Аз не живея тук, но според мен това е една много голяма придобивка за селото, така че радвам се за това, което са успели да направят”, каза Петранка Дянкова. “Това е душата на селото. Село без храм е като село без душа. Един вид пазител на селото, което надявам се да донесе само хубави неща и късмет”, изрази надежда за доброто бъдеще на хората от Тръница Пламен Герчев.
Божия закрила, вяра и надежда пожелаха на жителите на село Тръница отец Андрей и кметът на Нови пазар Георги Георгиев.
“Пожелавам на всички да бъдат преди всичко здрави. Този параклис, както каза и отец Андрей, ще пази селото и да се надяваме, че ще дойдат още по-светли дни, както за Общината, за селото, така и за нашата държава. Пожелавам на всички със здраве да ползват този параклис и да намират мир в него”, обърна се към присъстващите кметът на Нови пазар Георги Георгиев.
“Да ни е честито освещаването на новия параклис “Рождество на Пресвета Богородица“. Бог да е с нас и ние с Него. За много и много години. Амин!”, отправи благопожелания отец Андрей.

Print Friendly, PDF & Email