27.05.2024

Нов паметен рекорд в женския спорт – 55 646 фенове гледаха баскетбол на футболен стадион

Мачът по баскетбол между отборите на Айова Хоукайс и ДеПол Блу Демонс се превърна в събитие от международен мащаб, въпреки че трябваше да е просто демонстративна среща преди сезона в колежанския спорт зад Океана.
Момичетата играха пред 55 646 зрители на стадион „Киник“, който побира малко под 70 000 и е дом на местния футболен колежански отбор.
Посещаемостта е рекордна за мач на женски баскетбол, а и каузата е добра. Парите, събрани от тези над 55 хиляди, отиват за местната Университетска детска болница.
Не е случайно, че точно Ястребовите очи от Айова биха рекорда. Това е един от малкото отбори при жените в баскетбола в Щатите, чиято зала е постоянно разпродадена.
„Няма билети за първите ни 10 домакински мача, получаваме невероятна подкрепа – каза треньорката на тима Лиса Блъдър. – Но това, което хората направиха днес, идвайки тук, на стадиона… Нямам думи.“
Залата на Айова Хоукайс е за 15 500 души.
Новината за рекорда в баскетбола идва два месеца след тази за постижение №1 в женския волейбол като посещаемост, подобрено пак в Щатите.
На мача между Небраска Хъскърс срещу гостуващия Омаха от Колежанската лига дойдоха 92 003 зрители.
Естествено, пак на стадион за американски футбол.

Print Friendly, PDF & Email