23.07.2024

Нови руски удари срещу Киев и Одеска област белязаха последните дни

Украйна съобщи за най-малко петима пострадали при поредните руски удари срещу Киев, а също и за въздушно нападение в Одеска област.

Русия е засилила обстрела на Бахмут с цел да го превземе,твърдят от военното ръководство на Украйна.

Градските власти в Киев съобщиха за ранени и разрушения след множество експлозии от поредните масирани руски атаки. Ракетна атака е ударила и черноморския град Одеса, украински медии съобщиха и за експлозии в Херсонска област.

Ситуацията на Източния фронт е „напрегната, но под контрол“, каза командващият сухопътните войски на Украйна генерал Олександър Сирски. Украинското военно ръководство съобщи по-рано, че Сирски е поел управлението и е обсъдил по-нататъшните стъпки с генералния щаб.

Главното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана „да бъдат нанесени максимални загуби“ на руската частна военна компания „Вагнер“. Според оценката на Сирски руските сили още по-интензивно използват тежки оръжия през последните дни, разположили са по -модерно военно оборудване и са прегрупирали войските си.

„Това показва, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко по силите си да превземе Бахмут и да продължи своята офанзива“, каза украинският генерал. Утре, на 9 май, в Русия се отбелязва годишнината от победата над нацистка Германия.

Междувременно ръководителят на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин се отказа от намерението си да изтегли своите сили от Бахмут. Той написа в „Телеграм“, че от Москва са му обещали необходимите боеприпаси и оръжие, за да продължи атаката срещу града. Преди това беше заявил, че бойците му ще се изтеглят на 10 май. Руските войски се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според руската страна те вече контролират по-голяма част от града. Украинските сили оказват ожесточена съпротива в Бахмут.

От Москва съобщиха, че са нанесени нови удари по складове и украински позиции в Запорожка област.

Украинските военни съобщиха, че са свалени всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта.

Международната агенция за атомна енергия за пореден път изрази загриженост от ситуацията около Запорожката АЕЦ, която се намира в близост до фронтовата линия в Украйна.

Print Friendly, PDF & Email